top of page
Zoeken
  • YaelKonings

De truc voor de luie tuinder!

Heb jij ook zo veel karton 📦 over na de feestdagen? En heb jij last van hoge stevige soorten gras, onkruid of wil je op een makkelijke manier een stuk(je) grond klaarmaken voor een nieuw seizoen zonder het bodemleven te verstoren en alle wortels uit elke m2 grond te zeven?

Maak dan gebruik van alle resten karton en gebruik deze om je bodem voor te bereiden. Afhankelijk van het seizoen hebben de dozen enkele weken tot maanden nodig om volledig te ‘composteren’ in de grond.


Het karton sluit de vegetatie af van zonlicht, waardoor planten niet kunnen groeien. Sommige vegetatie zal meer tijd nodig hebben om te 'doden' dan andere, maar uiteindelijk zal alle resterende energie in de wortels van de planten door de plant worden gebruikt om te proberen te overleven onder de kartonnen laag. Dit zal uiteindelijk ook de wortels uitputten, wat in de meeste gevallen resulteert in geen of bijna geen hergroei van het 'onkruid' als je eenmaal begint met aanplanten (door kleine gaatjes te maken in de laag karton en mulch bovenop) of begint met zaaien (wat je direct in de mulch/compostlaag kunt doen).


Dus hoe doe je dit?

1. maak het karton vrij van nietjes en plakband

2. kies geen hevig bedrukt karton

3. leg het karton neer en laat de vlakken overlappen (20cm)

4. maak het karton goed nat

5. bedek het karton met een 10 cm laag compost (op plekken waar je groente wilt verbouwen) of houtsnippers (op plekken waar je paden wil aanleggen ipv wil zaaien) of eventueel stro

6. wees geduldig en het bodemleven doet de rest! 🐛🪱11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page